Om Köng, projekt och ett kulturliv för alla!
Vem är Yamandu?
Jag kom till Sverige från Uruguay 1986 och har sedan dess studerat musik med inriktning mot folkmusik och klassiskt och arbetar idag med att dirigera körer, komponera och driver en ensemble.
Jag vill använda kulturen för att påverka samhället och framförallt i områden där kulturutbud och deltagande inte är så förankrat. Att hitta modeller som med hjälp av kulturen bland annat överbryggar olikheter och skapar engagemang och gemenskap.
Det som driver mig i grunden är nog nyfikenheten på människan och mötet oss emellan, som väcker någonting mer och som har potential att bryta rädslor för, och fördomar om, varandra.
Projekt “Moder Jord”
Jag har alltid varit väldigt intresserad av ursprungsbefolkningar, som många gånger har en annan relation till naturen och andligheten. Projekt Moder Jord ämnar lyssna in och förstå den relationen, kanske också för att jag upplever att vi förlorat vår kontakt med naturen. Projektets kreativt kulturella perspektiv har fallit sig naturligt som ett verktyg för att överbrygga olikheter och nå in i ursprungsbefolkningarna som utomstående.
Den kreativa kulturen speglar ju också den skapande kraften hos människan, som en andlig dimension, en kraft som återfinns också i respekten för moder jord. Skapandet rymmer en frihet som på sätt och vis definieras mer av processen än målet i sig.
En förutsättning för genomförandet av projektet Moder Jord, likt många andra projekt, har handlat om finansiering, till största delen genom ansökningar. Ansökningar kräver många gånger andra kunskaper och intressen än det som ligger till grund för själva projekten i sig. Det är ju också därför, som vi pratat om tidigare, skönt att veta vart man kan vända sig vid behov och inte behöva stressa upp sig, framförallt när det pågår så många andra saker.
“Köngen”
Jag tilldelades titeln “Köng” (dialektalt för “Kung”) som representant för Sundsvallsregionen, där man söker någon som är “både cool och snäll, en god kraft och självklart bidrar till en bättre värld”*. Jag är fantastiskt glad över att ha blivit framröstad och ser personligen titeln “Köng” mer som ett uppdrag än ett pris och vill fokusera det på att väcka och stärka kulturlivet och sociala mötesplatser i stadsdelar i Sundsvall där det, på sätt och vis, saknas idag.
Kulturlivet
Det finns olika anledningar som kan göra att kulturlivet inte tas del av på samma sätt i områden runt om i Sundsvall. För vissa är det ett fysiskt avstånd medan det för andra är mer av ett mentalt avstånd. Kulturen ses liksom inte som en likvärdig utmanare till idrotten. Det här är någonting som jag vill påverka bilden av, så att det ska kännas lika naturligt att börja dansa eller spela musik, som att satsa på idrott.
För en långsiktighet, tror jag, att man bör skapa någon form av kultursamordnare mellan områdena, samt lokala kulturföreningar som i sin tur bejakar kulturintressen och utbud i respektive område. På så sätt skulle man kunna lära av varandra och samtidigt anpassa efter sina egna unika förutsättningar och intressen.
Samtidigt tror jag mycket på idén om att nås av kultur såväl utifrån som inifrån. Att bjuda in kulturaktiviteter och -arrangemang utifrån men också synliggöra och stärka kulturaktiviteter och -arrangemang inifrån, med lokala utövare och det lokala engagemanget.
Den sociala mötesplatsen
Behovet av den fysiska platsen är oerhört viktig för såväl fritidsaktiviteter som det sociala mötet. Kulturen behöver få ta lika mycket plats, och bli ett lika naturligt inslag, som sporten, så att såväl barn och unga som äldre ska känna sig som välkomnade och uppskattade utövare och här tror jag att det fysiska utrymmet är väldigt viktigt.
Att dessutom verka för en social mötesplats som tar utgångspunkt i dem som bor i området, verksamma föreningar eller liknande, är viktigt för att skapa sammanhang som tar hänsyn till de lokala förutsättningarna och behoven.
*Beskrivning av ”Köng” på Heja Sundsvalls hemsida